Modelul cromatic RGA

Amestecul culorilor primare roșu-galben-albastru

Modelul cromatic roșu-galben-albastru (abreviat RGA) este, din punct de vedere istoric, un set de culori folosit pentru combinația culorilor prin estompare și este cel mai adesea utilizat ca set de culori primare. Aceste culori au fost folosite prima dată în această combinație, în artă și educația artistică, respectiv în mod particular, în pictură.

Aceasta abordare precede teoria modernă, științifică, a culorilor, care a demonstrat că magenta, galben și cyan compun cel mai bun set de trei coloranți apți a se combina, pentru că dau cea mai largă gamă cromatică de culori intense.[1]

Roșu poate fi produs prin amestecarea culorilor magenta și galben, albastru poate fi produs prin amestecarea culorilor cyan și magenta și verde poate fi produs prin amestecarea culorilor galben și cyan. În modelul de RGA, roșu ține loc de magenta și albastru înlocuiește cyan.

Cu toate acestea, reproducerea întregii game coloristice percepută de ochiul uman din trei culori primare, fie într-o manieră aditivă (prin suprapunere) sau substractivă (prin estompare), în general nu este posibilă; a se vedea gamut pentru mai multe informații.

  1. ^ James Gurney (). Color and Light: A Guide for the Realist Painter. Andrews McMeel Publishing. p. 75. ISBN 978-0-7407-9771-2. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search